Wat is er allemaal te doen?

Ten eerste natuurlijk de kermismodelbouw show, daar begon het allemaal mee.
Deze modelbouw is in verschillende categorieën onder te brengen, waarvan we er hier 3 wat nader bekijken.
1. Zelfbouw.
Bouwers in deze categorie maken hun attracties/kramen volledig zelf, van idee tot eindproduct. Van de vele materialen die hierbij kunnen worden gebruikt noemen we hier hout, triplex, MDF, messing, ijzer, blik, kunststof, glas, textiel en papier. Naast het bekende handgereedschap, zoals hamer zaag en schroevendraaier wordt door deze bouwers ook wel gebruik gemaakt van bv draaibank of 3D-printtechniek.
Sommige van deze zelfbouwmodellen zijn volledig demontabel. Zaterdag 30 maart vanaf 11 uur tot omstreeks half 2 zullen enkele van deze modellen voor de ogen van het publiek vanuit de bijbehorende voertuigen worden opgebouwd. Een aanrader voor mensen die het leuk vonden/vinden om "in het echt" te kijken bij de opbouw van de kermis.
2. Modellen van constructiematerialen.
Hierbij valt te denken aan Lego, Knex en Fisher Technic. De meeste attracties die met dit soort materialen worden gebouwd, worden door de bouwers zelf ontworpen. Vaak zijn echte kermiszaken daarbij hun voorbeeld. Met name sommige Lego-bouwers gaan heel ver: zij bouwen complete dorpen met pleinen en trambanen. En op die pleinen staan dan weer de diverse kermistransporten en werkende attracties. Zelfs bij LEGOLAND in Denemarken bestaat de nodige bewondering voor wat deze bouwers met hun legoblokjes tot stand weten te brengen.
3. Faller.
Faller is het merk dat bekend staat om zijn bouwpakketjes van huisjes voor modelspoorbanen. Maar Faller heeft ook kermisattracties in het assortiment. Hoewel deze attracties vanuit de fabriek niet (of slechts heel beperkt) van verlichting zijn voorzien, weten sommige bouwers daar indrukwekkende verlichting in aan te brengen, vaak compleet met goed functionerende looplichten. De daarbij gebruikte lampjes zijn uiteraard héél klein. Door de kleine schaal (H0 oftewel 1:87) past er op een niet al te grote tafel al een complete kermis.

Naast deze categorieën zullen er ook Dynamic Coaster achtbanen aanwezig zijn.

U kunt een spelletje doen met ouderwetse kermisspellen, zoals de Buldozer, de Kop van Jut en de Grijpkraan.
Natuurlijk zijn er de nodige panelen met foto's van kermissen (en van alles wat daarmee samenhangt) van vroeger en nu te bewonderen. 
Ook kunt u zien hoe handig sommige mensen zijn als het gaat om het tekenen van kermisattracties.

En buiten op het plein staat, net als vorig jaar, de familie Leek met hun oliebollenkraam. Een kraam die voor veel Lutjebroekers bekend is omdat hij ook op de septemberkermis in Lutjebroek aanwezig is. 

U ziet het: er is in Lutjebroek weer veel te beleven zo vlak voor het nieuwe kermisseizoen 2019.

Komt u ook? De entree is, net als vorig jaar, geheel gratis.

Go to top

We houden contact....